Bez względu czy jesteś osobą “postronną”, która interesuje się tematyką bydła, początkującym hodowcą, czy też doświadczonym rolnikiem – wiedza na temat jałówek z pewnością Ci się przyda.
Co warto wiedzieć o młodych samicach bydła? Poznaj definicję, zasady hodowli oraz ich żywienia.
Krowa jałówka – definicja i charakterystyka zwierząt hodowlanych
Jałówka to młoda samica bydła domowego. Termin ten dotyczy zwierząt, które zostały odsadzone od matki, ale jeszcze nie urodziły cieląt. Osiągnięcie dojrzałości płciowej tych zwierząt przypada na około 7 – 10 miesiąc życia. Aczkolwiek tzw. dojrzałość hodowlana następuje zazwyczaj później, czyli między 12 a 18 miesiącem.
W tym czasie młode samice przybierają na wadze – osiągające do około 550 kg (rasy mleczne) lub nawet 600 kg (rasy mięsne).
Podstawowe zasady hodowli jałówek. Na co zwrócić uwagę?
Kluczem do udanej i efektywnej hodowli jest wybór odpowiedniego systemu utrzymania. W tej materii wyróżniamy: alkierzowy, pastwiskowy lub typu mieszanego. Naturalnie, warto je dostosować do możliwości oraz specyfiki samego gospodarstwa.
Do prawidłowego rozwoju jałówki potrzebują przestronnych, czystych i dobrze oświetlonych oraz wentylowanych pomieszczeń. Oczywiście, nie wolno zapominać o:
- Zbilansowanym żywieniu, które jest absolutnym fundamentem.
- Profilaktyce zdrowotnej – uwzględniającej monitoring, odrobaczanie, szczepienia, badania i regularne kontrole weterynaryjne.
Żywienie jałówek – jak dopasować je do różnych etapów rozwoju?
Ten aspekt musi podlegać zmianom i dopasowaniu wraz z rozwojem samych zwierząt. Błędy w żywieniu jałówek mogą bowiem skutkować problemami z płodnością, trudnymi porodami, a także negatywnie wpływać na produkcję mleka bądź mięsa.
- Po odsadzeniu młode samice potrzebują diety wspierającej intensywny wzrost. Stąd musi być bogata w białko oraz dostarczać potrzebnej energii.
- W okresie przedrozrodczym żywienie musi skupiać się na wspieraniu rozwoju układu rozrodczego, jednocześnie unikając ryzyka otłuszczenia.
- W okresie krycia oraz wczesnej ciąży – żywienie musi być stopniowo zwiększane – wraz z rozwojem płodu.
Choroby i problemy zdrowotne – najczęstsze przypadki
Młody wiek jałówek powoduje, że są stale narażone na szereg różnych schorzeń. Takich, które zagrażają zarówno zdrowiu oraz życiu, jak i wpływają na ich predyspozycje do produkcji mleka czy mięsa.
Do najpowszechniejszych wyzwań, przed którymi stają hodowcy, zaliczamy problemy z pasożytami (wewnętrznymi – nicienie, przywry oraz zewnętrznymi – świerzbowce).
Kolejny problem stanowią choroby układu rozrodczego (zaburzenia cyklu rujowego, infekcje dróg rodnych), które mogą skutkować opóźnieniami lub całkowicie zahamować reprodukcję. Szczególnie młode osobniki są podatne na choroby układu trawiennego (metaboliczne), które mogą zahamować ich wzrost i rozwój. Do ostatniej grupy zaliczamy kulawizny i problemy z racicami.
Rynkowe ceny zakupu oraz koszty hodowli jałówek
Ceny jałówek na polskim rynku zależą od kilku czynników – takich, jak: rasa, wiek, kondycja, masa ciała, status reprodukcyjny, przeznaczenie, lokalizacja, a także sezonowość.
- Rasy mleczne wyceniane są w przedziale 4000 – 7000 zł za sztukę (niecielną). Jałówki cielne osiągają wartość na poziomie 7000 – 10000 złotych.
- Rasy mięsne osiągają często wyższe ceny: od 5000 do 8000 zł (dla niecielnych) oraz nawet 9000 – 12000 złotych (dla cielnych).
Jeśli chodzi o koszty utrzymania tego typu zwierząt – śmiało można przyjąć, że miesięczne wydatki oscylują w granicach od 300 do 500 złotych. Wliczając w to kluczowe elementy, czyli: pasze i opiekę weterynaryjną.
Postaw na profesjonalną opiekę weterynaryjną dla Twojego stada
Zdrowe jałówki to bezsprzecznie przyszłość Twojego stada. Jeśli chcesz zadbać o ich prawidłowy rozwój – nie oszczędzaj na profesjonalnej opiece weterynaryjnej. W BALWET oferujemy kompleksowe wsparcie dla hodowców bydła “od A do Z”. Jeżeli chcesz poznać szczegóły i porozmawiać z naszymi ekspertami – zadzwoń lub napisz.