Alternatywa dla tradycyjnego chowu bydła? Sprawdź, czym dokładnie są miniaturowe rasy krów, jak wyglądają, jakie są ich cechy charakterystyczne, a także – czym różnią się od standardowych osobników. W tej publikacji omówiliśmy wszystko, co warto wiedzieć o hodowli mini krów.
Czym są miniaturowe krowy?
Cechą charakterystyczną tzw. mini krów jest ich budowa, a szczególnie – wysokość (osiągają poniżej 110 – 120 cm w kłębie). Historia hodowli sięga XIX wieku. Wówczas w Irlandii i Anglii zaczęto selekcjonować i krzyżować mniejsze osobniki. Jednak największą popularność zyskały znacznie później, bo dopiero w latach 80-tych XX wieku – i to w USA. Aktualnie to właśnie Stany Zjednoczone, Australia i Nowa Zelandia są miejscami, w których cieszą się największą popularnością.
Wygląd i zachowanie miniaturowych krów – czym różnią się od standardowych ras bydła?
Oczywiście, pierwszą i w zasadzie największą różnicą są… wymiary. Miniaturowe krowy są bowiem znacznie mniejsze od standardowych ras. Ich wysokość w kłębie waha się od 60 do maksimum 120 cm, zaś waga oscyluje w granicach 200 – 350 kilogramów. Można więc przyjąć, że rozmiarami, jak i proporcjami odpowiadają połowie typowej krowy.
Jeśli chodzi o zachowanie – małe krowy mają zazwyczaj łagodniejszy temperament, są spokojne, a co za tym idzie – łatwiejsze w hodowli. Reszta (w tym: inteligencja, kwestie rozrodu, instynktu macierzyńskiego itp.) jest podobna, jak u większych ras.
Najpopularniejsze rasy mini krów
- Dexter – irlandzka rasa (osiąga wysokość 90 – 110 cm i wagę 270 – 350 kg). Nadaje się do produkcji mleka, jak i wysokiej jakości mięsa. Bardzo popularna w Polsce (m.in. za sprawą dopasowania do naszego klimatu).
- Miniature Hereford – osiągają wysokość 90 – 108 cm. Ceniona za doskonałą jakość mięsa oraz łagodny temperament.
- Miniature Jersey – produkująca od 4 do 8 litrów mleka dziennie – o wysokiej zawartości tłuszczu.
- Miniature Highland – charakteryzująca się wysoką odpornością na mrozy i trudne warunki atmosferyczne.
Po co się je hoduje? Cele i korzyści.
Różnorodność mini ras sprawia, że tego typu krowy mogą sprawdzać się w wielu obszarach. Oczywiście prym w gospodarstwach wiodą produkcja mleka oraz mięsa. Aczkolwiek, coraz więcej osób wybiera je również jako tzw. zwierzęta do towarzystwa (popularne choćby w agroturystyce).
#1 Produkcja mleka
Są w stanie produkować od 3 do nawet 10 litrów mleka dziennie. Sama ilość nie jest imponująca – zwłaszcza, jeśli porównamy ją do tradycyjnych krów. Aczkolwiek na uznanie zasługuje jego jakość oraz wysoka zawartość tłuszczu (4 – 6%).
#2 Produkcja mięsa
Ich wydajność rzeźna wynosi około 50 – 60% masy ich ciała. To przekłada się na blisko 120 – 200 kilogramów. Tu ponownie same ilości nie są tak duże, ale z pewnością “rekompensują” to walorami smakowymi. Mięso krów miniaturowych jest bowiem delikatne, soczyste i bardzo smaczne.
#3 Miniaturowe krowy jako zwierzęta ozdobne i do towarzystwa
Ich cechy charakterystyczne (w tym łagodny temperament i niewielkie rozmiary) powodują, że doskonale sprawdzają się, chociażby w agroturystyce, a nawet w terapii z udziałem zwierząt. Wiele osób hoduje je również po prostu “dla przyjemności” – traktując jako swego rodzaju dekorację i urozmaicenie gospodarstwa.
Jak je hodować? Wymagania żywieniowe, zdrowotne i hodowlane.
Sukces hodowli zależy od zapewnienia właściwego żywienia, odpowiednich warunków utrzymania oraz systematycznej opieki zdrowotnej. Pod tym kątem niezbyt różnią się od swoich większych odpowiedników.
Sposób karmienia powinien być dostosowany do pory roku oraz etapu rozwoju. Podstawę żywienia stanowi siano, świeża trawa, wysokiej jakości pasze (w tym treściwa) – uzupełniane minerałami i witaminami oraz oczywiście – czysta woda. Z uwagi na swoją budowę – mini krowy mają tendencję do tycia. Właśnie dlatego trzeba unikać ich przekarmiania. Minerały i witaminy powinny być podawane zgodnie z zaleceniami producenta, ale w dawkach dostosowanych do mniejszej masy ciała.
Miniaturowe krowy muszą mieć przestrzeń do swobodnego poruszania się (odpowiedniej wielkości pastwisko), do tego przestronną i dobrze wentylowaną oborę – z regularnie wymienianą ściółką.
Mimo mniejszych rozmiarów, mini rasy bydła są zazwyczaj bardziej odporne na choroby. Największe wyzwania stanowią: otyłość (będąca wynikiem przekarmiania) oraz pasożyty zewnętrzne i wewnętrzne. Kluczowe w aspekcie dbania o ich zdrowie są regularne szczepienia, odrobaczanie oraz kontrole lekarza weterynarii.
Ile kosztuje zakup i utrzymanie miniaturowych krów?
Kwota samego zakupu może wahać się w granicach od 2000 do nawet 20000 złotych. O ostatecznej sumie decyduje między innymi rasa, wiek, płeć, pochodzenie oraz cechy hodowlane.
- Cielaki są najtańsze (ceny: 2000 – 5000 zł).
- Jałówki to wydatek na poziomie 4000 – 8000 złotych.
- Krowy z rodowodami 10000 – 20000 zł.
- Byki rozpłodowe – nawet 20000 złotych.
Co z utrzymaniem? Na ten cel (miesięcznie) wydasz około 300 – 600 zł, do czego zaliczają się wydatki na paszę, opiekę weterynaryjną oraz inne drobne wydatki. Podane kwoty dotyczą hodowli 1 sztuki bydła.
Dbasz o zdrowie swojego stada? Jesteśmy tutaj, aby pomóc!
Zespół doświadczonych weterynarzy z kliniki BALWET oferuje kompleksowe usługi dla zwierząt gospodarskich. Dzięki wieloletniej praktyce i specjalistycznej wiedzy zapewniamy najwyższą jakość opieki. Zadzwoń lub napisz, aby dowiedzieć się więcej o naszych usługach. Serdecznie zapraszamy do kontaktu.