Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że zasuszanie stanowi jeden z kluczowych elementów udanej oraz zdrowej hodowli? To, czy przeprowadzisz je prawidłowo, decyduje o produkcji mleka, a co za tym idzie – o “być albo nie być” rentowności Twojego gospodarstwa.
Poznaj definicję zasuszania krowy mlecznej. Sprawdź metody oraz dowiedz się kiedy i jak przeprowadzać taki proces.
Czym jest zasuszanie krów? Rola procesu w hodowlach.
Zasuszanie to naturalny proces fizjologiczny, który ma ogromne znaczenie dla zdrowia zarówno matki, jak i cielaka. Polega na zaplanowanym zakończeniu laktacji i całkowitym zaprzestaniu dojenia krowy. Ma za zadanie zregenerować gruczoł mleczny przed kolejną laktacją, a także “pozwolić” organizmowi krowy w całości skupić się na prawidłowym rozwoju płodu w końcowym etapie ciąży.
Ma uzasadnienie zarówno ekonomiczne, jak i czysto zdrowotne. Bez niego bowiem – krowa nie osiągnie pełnego potencjału produkcyjnego, a dodatkowo – będzie narażona na częstsze choroby oraz problemy z wymionami.
Metody zasuszania bydła – jakie są?
W praktyce hodowlanej stosuje się dwa główne sposoby.
- Metoda tradycyjna – polega na stopniowym zmniejszaniu częstotliwości dojeń (jednocześnie ograniczając dawki pokarmu), aż do całkowitego zaprzestania.
- Metoda nagła – polega z kolei na całkowitym zaprzestaniu dojenia dosłownie “z dnia na dzień”. Często wymaga uzupełnienia za pomocą farmakologii.
W jakich terminach powinno się odbywać? Kiedy rozpocząć?
Przyjmuje się, że standardowy proces zasuszania powinno przeprowadzać się na około 6 – 8 tygodni przed planowaną datą wycielenia. Jest to “bezpieczny” okres, który umożliwia pełną regenerację wymienia oraz przygotowanie organizmu krowy do kolejnej laktacji. Oczywiście, od każdej reguły obowiązują również wyjątki. W przypadku krów wysokomlecznych czas ten może być dłuższy nawet o 50%, chociażby z uwagi na potrzebę większej regeneracji.
Kolejne symptomy wskazujące na konieczność indywidualnego podejścia to:
- Ogólna kondycja – słabe krowy zasusza się nieco wcześniej, aby dać im więcej czasu na odbudowanie.
- Otłuszczenie – te z większym udziałem tłuszczu można zasuszyć nieco później.
Ważne: do zaplanowania terminu zasuszania będzie Ci potrzebna szacowana data porodu.
Jak to robić? Procedura przygotowania i zasuszania bydła – krok po kroku
Podstawę stanowi przygotowanie krowy. Na kilka dni przed – ogranicz dawkę pokarmową, szczególnie paszy treściwej oraz zredukuj częstotliwość dojeń. Podczas ostatniego – dokładnie opróżnij wszystkie ćwiartki wymienia.
Zanim zaaplikujesz preparat – umyj strzyki ciepłą wodą, dokładnie je osusz i przeprowadź dezynfekcję. Higiena w przypadku Ciebie jest tak samo ważna, jak w przypadku zwierząt hodowlanych. Dlatego pamiętaj o rękawiczkach jednorazowych. Po aplikacji delikatnie wymasuj każdą ćwiartkę, aby preparat równomiernie się rozprowadził. Po wszystkim ponownie zdezynfekuj strzyki. Na koniec oznacz krowę jako zasuszoną i przenieś ją do grupy zasuszonych. Pamiętaj: ta procedura powinna być wykonana przez osobę, która ma w tym doświadczenie.
Problemy i komplikacje – jak zapobiegać i jak się na nie przygotować?
Co prawda, zdecydowaną większość komplikacji można uniknąć – o ile zadbasz o takie czynniki, jak: plan, higiena oraz monitoring stada. Mimo wszystko – warto przygotować się w razie wystąpienia potencjalnych kłopotów, do których zaliczamy:
- Wyciek mleka (szczególnie w pierwszych dniach po zasuszeniu). Jeśli jest intensywny – może prowadzić do infekcji.
- Obrzęki – mogą być w pełni naturalne, ale także… wiązać się z zapaleniem. Jeśli podejrzewasz to drugie – natychmiast skontaktuj się z weterynarzem.
- Przedwczesne rozpoczęcie laktacji (spowodowane stresem, hormonami lub zbyt bogatą dietą).
Szukasz weterynarzy, którzy zaopiekują się Twoimi krowami?
Nadzór nad procesem zasuszania krów to tylko jeden z elementów, o które dbamy w ramach naszej praktyki weterynaryjnej. Jeżeli potrzebujesz kompleksowego wsparcia – skontaktuj się z nami. Zespół doświadczonych weterynarzy BALWET pozostaje do Twojej dyspozycji.