Jeśli prowadzisz swoje gospodarstwo już od jakiegoś czasu, to z pewnością wiesz, że pasożyty wewnętrzne oraz zewnętrzne mogą obniżać wydajność Twojego stada, a także – doprowadzać do innych, bardzo poważnych konsekwencji. Rozwiązanie? Najskuteczniejszą metodą przeciwdziałania tego typu zagrożeniom jest przeprowadzanie regularnego odrobaczania bydła.
Co to jest, jak przebiega, a także dlaczego, kiedy, w jaki sposób to robić? Wszystkie niezbędne informacje zawarliśmy właśnie tutaj. Czytaj dalej.
Proces odrobaczania bydła – na czym polega i po co się to robi?
Jest to niezbyt skomplikowany zabieg, który ma na celu eliminację tzw. pasożytów wewnętrznych (w Polsce są to zazwyczaj: nicienie żołądkowo-jelitowe, przywry oraz tasiemce) oraz pasożytów zewnętrznych (wszy, kleszcze, świerzbowce, muchówki itp.) z organizmu zwierząt. Odbywa się poprzez podanie specjalistycznego preparatu.
Co ważne – musi być przeprowadzany regularnie. Bowiem systematyczne odrobaczanie pozwala skutecznie utrzymywać bydło wolnym od pasożytów, co owocuje m.in. wyższymi przyrostami masy oraz większą produkcją mleczną (względem chorych osobników). Dzieje się tak, ponieważ odrobaczone zwierzęta lepiej przyswajają pasze, mają wyższą odporność oraz rzadziej chorują.
Kiedy należy je przeprowadzać? Po czym poznać objawy inwazji pasożytów?
Dla mniej doświadczonej osoby rozpoznanie może okazać się trudne. Wszystko przez fakt, że objawy często są niejednoznaczne. Zalecamy zatem regularny monitoring stada. Spadki produkcji mleka, biegunki, zaparcia lub po prostu gorsza kondycja zwierzęcia . Każde z nich może być oznaką problemów z pasożytami. Z drugiej strony musimy podkreślić, że część takich inwazji przebiega kompletnie bezobjawowo. Właśnie dlatego tak istotną rolę odgrywają regularne badania na obecność jaj pasożytów, a przede wszystkim – profilaktyczne odrobaczanie.
Najlepszy czas na jego przeprowadzenie zależy od wieku zwierząt oraz systemu hodowli.
- U cieląt – pierwszy zabieg zalecamy w wieku 6 – 8 tygodni, a następnie co 3 – 4 miesiące, aż do ukończenia pierwszego roku.
- U tzw. młodzieży oraz u dorosłych osobników – odrobaczanie warto przeprowadzać przynajmniej dwa razy w roku wczesną(wczesną wiosną oraz jesienią).
Porada: w gospodarstwach o wysokim ryzyku inwazji – warto rozważyć częstsze odrobaczanie (w środku sezonu – na przykład latem).
Prawidłowe odrobaczanie bydła – jak to robić i jakich preparatów używać?
Zawsze, ale to zawsze zaczynaj od konsultacji z doświadczonym lekarzem weterynarii. To jego zadaniem jest dobór preparatu oraz dawki (dostosowanej do wieku, wagi i stanu zwierząt). W zależności od rodzaju – środki podaje się: doustnie (w formie zawiesiny), iniekcyjnie (wstrzykując podskórnie) lub poprzez aplikację bezpośrednio na skórę.
Należy pamiętać o:
- Przestrzeganiu okresów karencji na mleko i mięso.
- Cyklicznym rotowaniu preparatami (aby zapobiegać rozwojowi oporności pasożytów).
- Regularności, bowiem zaniedbanie odrobaczania to prosta droga do poważnych strat.
Ile kosztuje pozbycie się pasożytów? Cennik odrobaczania.
Koszty odrobaczania bydła są zróżnicowane i zależą głównie od rodzaju preparatu, wagi zwierząt i wielkości stada.
- U cieląt i młodych osobników – wydatek na jednorazowe odrobaczanie wynosi zwykle około 15 – 30 złotych na sztukę.
- U dorosłego bydła – koszty mogą sięgać 25, a nawet 60 złotych za każdą sztukę.
Czy to się opłaca? Odpowiedź brzmi: naturalnie tak. Środki przeznaczone na taką formę profilaktyki zdrowia krów czy byków zwraca się wielokrotnie w postaci lepszych przyrostów, wyższej produkcji mleka, a zwłaszcza – minimalizowania ryzyka pojawienia się problemów zdrowotnych.
Chcesz odrobaczyć swoje stado?
Zdrowe bydło to podstawa udanej i rentownej produkcji. Jeśli zależy Ci na niej – specjaliści weterynarii BALWET zapewnią Ci kompleksową opiekę, wliczając w to również profesjonalne odrobaczanie. Skontaktuj się z nami już dziś, aby poznać szczegóły i ustalić termin wizyty w Twoim gospodarstwie.





