racice-blog
Kategoria:

Racice krów – anatomia, choroby i jak dbać o zdrowie racic bydła?

Stanowią jeden z fundamentów decydujących nie tylko o kondycji i zdrowiu zwierząt, ale – efektywności i dochodowości całej hodowli. Czym są i na co wpływa ich kondycja? Tego dowiesz się z poniższego poradnika.

Jak zbudowane są krowie racice? Jakiego rodzaju choroby dotykają ich najczęściej? Poznaj jeden z podstawowych elementów anatomii bydła.

Anatomia racic u krowy – z czego są zbudowane?

Patrząc “od góry” racica składa się z następujących elementów:

  • kość promieniowa,
  • wyrostek rylcowaty przyśrodkowy,
  • kość nadgarstka promieniowa,
  • kość nadgarstka pośrodkowa,
  • kość nadgarstka,
  • kość nadgarstka dodatkowa,
  • wyrostek rylcowaty boczny,
  • kość łokciowa nadgarstka, 
  • kość śródręcza,
  • kanał dalszy śródręcza,
  • kości trzeszczkowe członu palcowego bliższego,
  • człon palcowy bliższy,
  • guzowatość zginaczowa członu palcowego,
  • kość trzeszczkowa dalsza,
  • człon palcowy.

Jak widać – jest to dość skomplikowana struktura. Składa się z wielu solidnych warstw, które muszą wytrzymać obciążenie sięgające nawet kilkuset kilogramów. Racice przednie są bardziej okrągłe i większe od tylnych (te są bardziej owalne). 

Do czego służą? Wpływ racic na dobrostan i produktywność bydła.

Naturalnie, główną funkcją jest mobilność i umożliwianie poruszania się oraz stania. Ale… zdrowe racice to nie tylko kwestia komfortu. Mają one bowiem bezpośredni wpływ na rentowność hodowli. Popularne problemy takie, jak kulawizny mogą powodować spadek produkcji mleka, a nawet doprowadzać do kłopotów z rozrodem. 

Dolegliwości (szczególnie bóle w racicach) zmieniają również zachowanie krów. To przez nie zwierzęta zaczynają mniej się poruszać, co znajduje odzwierciedlenie w ich kondycji.

Jak warunki hodowli wpływają na ich kondycję i zdrowie?

W tym miejscu musimy wymienić kilka kluczowych czynników, a są nimi:

#1 Podłoże, po którym poruszają się krowy. Najlepiej sprawdza się takie, które pozwala amortyzować uderzenia, a także zmniejszać nacisk na racice. Stąd dobrym wyborem są: naturalna nawierzchnia (np. pastwiska), a także gumowe maty.

#2 Czystość i ogólne warunki higieniczne. Wilgoć powoduje rozmiękanie, co prowadzi do powstawania uszkodzeń. Z kolei brud może narażać zwierzęta na kontakt z bakteriami oraz grzybami. Wnioski? Dbaj o regularne sprzątanie legowisk, oraz dobrą wentylację.

#3 Przestrzeń. Krowy po prostu muszą posiadać wystarczająco dużo miejsca zarówno do poruszania się, jak i spoczynku.

Choroby racic u bydła – jak powstają i jak je rozpoznać?

Takie problemy bardzo, ale to bardzo rzadko pojawiają się “z dnia na dzień”. Przeciwnie – bardzo często są to długotrwałe procesy – czasami rozpoczynające się od małych i wręcz niewinnych sygnałów. Pierwszymi widocznymi symptomami są, chociażby zmiany w poruszaniu się. Zwierze automatycznie stara się odciążyć chorą kończynę, przez co przerzuca ciężar ciała, w efekcie czego chodzi nie tylko wolniej, ale zaczyna też utykać. W skrajnych przypadkach może nie być w stanie wstać ze swojego legowiska.

#1 Zakaźne

  • Zapalenie skóry szpary międzyracicowej – wywołana przez bakterie Fusobacterium necrophorum. Rozpoczyna się niewielkim skaleczeniem, jednak szybko zamienia się w bolesną ranę. Łatwo się rozprzestrzenia – poprzez kontakt z zakażonym podłożem.
  • Zapalenie skóry palców – powodowana przez bakterie Treponema. Charakteryzuje się czerwonymi i bolesnym owrzodzeniami nad kopytami. Rozwija się głównie w wilgotnych i brudnych przestrzeniach.

Co robić? Kluczem jest izolacja chorych zwierząt, a następnie – leczenie przy użyciu antybiotyków czy kąpieli kopyt.

#2 Niezakaźne

  • Wrzód podeszwy – bolesna zmiana wywoływana przez ucisk na podeszwę racicy. Bardzo często jest efektem poruszania się po twardym podłożu, nadwagi u krowy lub nieprawidłowego przycinania racic.
  • Ochwat – związana z zaburzeniami krążenia (będącymi efektem nieprawidłowego żywienia). Prowadzi do bolesnych stanów zapalnych.
  • Choroba linii białej – pęknięcia i ubytki w miejscu połączenia ściany rogowej z podeszwą. Bardzo często wynika z mechanicznych uszkodzeń podczas chodzenia po twardej powierzchni lub nieprawidłowego przycinania racic.
  • Krwiak podeszwy – wynik stłuczenia podczas chodzenia po nierównym terenie.

Aby zapobiegać powstawaniu tych chorób – należy zadbać o właściwe żywienie krów (w tym suplementację), pielęgnację racic, a także zapewnić im odpowiednią (bezpieczną i dopasowaną) powierzchnię do poruszania się.

Regularne badania weterynaryjne pozwalają wykryć problemy we wczesnym stadium, gdy leczenie jest prostsze i bardziej skuteczne. Warto wprowadzić rutynowe przeglądy racic przynajmniej raz na miesiąc.

Zadbaj o zdrowie racic swojego bydła z kliniką BALWET

Problemy z racicami nie znikają same z siebie. Tego typu wyzwania wymagają fachowej interwencji i systematycznej pielęgnacji. W klinice BALWET dysponujemy wieloletnim doświadczeniem w leczeniu wszystkich schorzeń racic u bydła. Przejdź do kontaktu i zadbaj o zdrowie racic swojego bydła pod okiem doświadczonych specjalistów.

Podziel się tym!
Kategorie

Card heading

This is a paragraph inside of a card. Authoritatively restore sticky innovation after performance based information.

Przeczytaj również

Edukacja to jeden z najlepszych sposobów na poprawę jakości życia ludzi i zwierząt. Zachęcamy do przeczytania merytorycznych wpisów, które pomogą Ci lepiej zrozumieć specyfikę zwierząt i ich chorób.