Ten kastrowany byk przez wieki był nieodłącznym towarzyszem prawie każdego rolnika. Ciągnął pługi, wozy i po prostu – pomagał w wielu pracach odbywających się na gospodarstwie. A teraz? Jak wygląda jego rola w dobie nowoczesnego rolnictwa?
Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, czym różni się wół od byka, poznać sekrety ich hodowli oraz sprawdzisz, czy utrzymywanie wołów może być opłacalne.
Wół domowy – co to jest? Czym różni się od byka?
Wół to kastrowany samiec bydła domowego, który został poddany zabiegowi we wczesnym wieku. W przeciwieństwie do klasycznego (tzw. charakternego) byka, ma zdecydowanie łagodniejszy temperament, a co za tym idzie – jest również spokojniejszy i “łatwiejszy w obsłudze”.
Kastracja wołu wywołuje istotne zmiany w budowie jego ciała. Skutkuje m.in. mniejszą masą mięśniową w okolicach karku, bardziej proporcjonalną sylwetką, a także delikatniejszą głową. Zabieg wpływa też na zachowanie. Staje się posłuszny i chętny do współpracy, co w rezultacie czyni z niego świetne zwierzę robocze.
Przeciętny wół osiąga wagę w granicach 500 – 800 kg, wysokość około 100 – 170 cm w kłębie i długość 200 – 220 cm. Zwierze dożywa nawet 20 lat – przez prawie cały ten czas zachowując zdolność do pracy. Ich spokojny temperament i wytrwałość są nieocenione w gospodarstwie. Charakteryzuje się dużą siłą, odpornością na zmęczenie oraz, uwaga… inteligencją (bardzo szybko się uczy).
Charakterystyka wołu jako zwierzęcia gospodarskiego
Woły sprawdzają się znakomicie podczas orki – szczególnie na trudnym terenie. Do pracy potrzebują jedynie specjalnego jarzma i uprzęży, które muszą być dobrze dopasowane. Co ważne – w przeciwieństwie do ciężkich maszyn, nie ubijają gleby. Towarzyszyły człowiekowi w uprawie roli od tysięcy lat, choć przez ostatnie kilkadziesiąt – są skutecznie “wypierane” przez technologię.
W dzisiejszym świecie zainteresowanie wykorzystaniem wołów jest szczególnie widoczne w obszarach związanych z agroturystyką oraz ekologicznym rolnictwem.
Jakie są najpopularniejsze rasy wołów hodowlanych?
Polski czerwony to nasza rodzima rasa, ceniona za wytrzymałość i doskonałe przystosowanie do lokalnych warunków. Wśród ras mięsnych wyróżniają się w szczególności Charolaise i Limousine, które po kastracji stają się świetnymi wołami roboczymi. Do pracy najlepiej sprawdzają również te o mocnej budowie kośćca i spokojnym temperamencie, jak Simental czy Brown Swiss.
Hodowla, żywienie, utrzymanie i pielęgnacja wołów w praktyce
W codziennej obsłudze wołów liczy się kilka kluczowych aspektów.
- Po pierwsze – musisz im zapewnić miejsce do życia. Najlepiej w formie przestronnej obory oraz wybiegu.
- Po drugie – musisz je regularnie pielęgnować. Czyszczenie sierści i kontrola racic to absolutny fundament profilaktyki zdrowotnej.
- Po trzecie – musisz dbać o ich dietę. Podstawą żywienia jest dobrej jakości siano, treściwa pasza (dopasowywana do obciążenia pracą) oraz czysta i zawsze świeża woda.
Ile kosztuje zakup i utrzymanie wołu?
Zależnie od wieku, rasy i poziomu wyszkolenia – cena wołu może wynieść od kilku do nawet kilkunastu tysięcy złotych. Jeśli chodzi z kolei o miesięczne koszty utrzymania, te mogą się wahać w granicach od 400 do nawet 800 złotych ( wliczając w to zarówno paszę, jak i podstawową opiekę). Wydatki na zdrowie (w tym wsparcie weterynarza, leki, badania itp.) to kolejne 750 – 1500 złotych rocznie.
Szukasz weterynaryjnego wsparcia w zdrowej i wydajnej hodowli bydła?
Planujesz rozpocząć przygodę z hodowlą wołów lub potrzebujesz profesjonalnego wsparcia weterynaryjnego dla swoich zwierząt gospodarskich? Zapraszamy do kontaktu z naszą kliniką BALWET! Skorzystaj z pomocy całego zespołu doświadczonych lekarzy weterynarii, którzy specjalizują się właśnie w opiece nad bydłem.